Január 22-én megünnepeltük a Magyar Kultúra Napját Oroszlányon.

Délután öt órakor Árendás József Munkácsy Mihály díjas grafikustervező, Érdemes művész, akadémikus és nyugalmazott egyetemi tanár plakátjaiból nyílt tárlat a kiállítóteremben. A neves művészről Kun Ferencz, a Rákóczi Szövetség alelnöke szólt néhány szót a szép számban megjelent közönséghez.

Egy megyéből indultunk, innen Komárom megyéből. Egy községből is, hiszen mind a ketten Dunaalmáson töltöttük a gyermekéveinket, de azt is elárulhatom, hogy Árendás József abban a házban cseperedett ahová én iskolába jártam, de ma, Budán egy utcában is lakunk. Gyorsan hozzáteszem, hogy nem ezért kapott Munkácsy-díjat. Munkácsy-díjat a tehetségéért kapott. Azért a tehetségéért, amiért én is csodálom, elismerem, ámulom őt. Egy olyan műfajban működik, amit nagyon fiatalnak lehet bizonyos értelemben nevezni, és amit ma elhozott ide önöknek Oroszlányba, és ez nem más, mint a plakátművészet. - fogalmazott Kun Ferencz.

A kiállítás megnyitóját követően Lazók Zoltán polgármester köszöntötte az egybegyűlteket már a színházteremben, majd a Kölcsey plakettek ünnepélyes átadója következett.

2013 óta intézményünk a városban kifejtett kiemelkedő színvonalú, kulturális, művészeti, közművelődési tevékenység iránti tiszteletének és megbecsülésének kifejezése céljából Kölcsey Ferenc Emlékplakettet adományoz mindazoknak a magánszemélyeknek, szervezeteknek, vállalatoknak, akik közvetve vagy közvetlenül, jelentős kulturális tevékenységet folytatnak Oroszlányban, s ez által meghatározóivá váltak a település kulturális arculatának. Az idei évben három hölgy Bóna Ilona, Janászik Józsefné és dr. Kis Ferencné vette át a díjat, amit a Kölcsey Bizottság képviseletében Rajnai Gábor alpolgármester, Aranyosi Éva, a Bányász Népdalkör vezetője és Takács Tímea, a KFMKK igazgatója adott át.

Színházi előadással ért véget a Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett rendezvénysorozat. A KFMKK színpadán ezúttal az Orfeusz Társulat, A kölcsönkért gyufa című produkciójának örülhetett a közönség.

Intézményünk is csatalakozott egy országos, csendes figyelemfelkeltő akcióhoz, mely a közművelődésben dolgozók rendkívül alacsony béreire kívánja felhívni a figyelmet (a bruttó bérminimum 210.600 -Ft). A KFMKK dolgozói, csatlakozva az ország közművelődési intézményeiben dolgozókhoz, fekete ruhát öltöttek magukra a jeles nap alkalmából, mintegy gyászolva az ágazat méltatlan helyzetét.

2020. January 23., 21:36