Zsúfolásig megtelt a KFMKK olvasóterme érdeklődőkkel hétfőn délután. Az „Így írnak Ők...” sorozat vendége ezúttal városunk szülötte, Számadó Emese, a Komáromi Klapka György Múzeum igazgatója volt, aki Komárom és a Szlovákiában található Izsa után itt Oroszlányon tartott igazán érdekfeszítő előadást , A római kori higiénia – a brigetioi ásatások tükrében címmel.

Szőny városrész alatt a római kori település, Brigetio helyezkedik el és az előadás során próbálom a higiéniás viszonyokat egy kicsit a Brigetion végzett ásatások eredményein keresztül bemutatni. A téma 2014-ben talált meg. Ugye a Duna mentén vagyunk, ahol egy nagy gátépítés folyt, amelynek során feltártunk egy római kori fürdőt és akkor természetesen elkezdtünk foglalkozni a fürdőkultúrával és azon keresztül a higiéniával is. - mondta el érdeklődésünkre az előadó.

Úgy tudjuk, hogy a rómaiak híresek voltak a higiéniájukról, ugye volt szennyvízelvezetés, csatornázás, ivóvízvezeték, a szemétszállítást is megoldották és persze a fürdőkultúrájuk is híres volt, de az előadás során kiderült, hogy a római kori mérce és a mai higiénés kultúra mércéje nagyban eltér egymástól. A közönség lenyűgözve hallgatta és nézte Számadó Emese vetített képes előadását, mely rendkívül izgalmas, és számtalan érdekességet feltáró volt.A római birodalomban fontos volt a testi-lelki harmónia. Szoktam mondani, hogy a római kori fürdők egy kicsit fitnesz és wellness központok voltak. Az emberek ott egy kicsit sportoltak, egy kicsit úsztak, ettek-ittak, és művelődtek, olvastak. Akkoriban így működtek a fürdők. Nem utolsósorban a városi pletykákat is ott beszélték meg az emberek, sőt, üzletek is köttettek. - hangzott el az előadás során.

Számadó Emese örömmel fogadta el intézményünk meghívását, tudtuk meg kollégánktól, Béke Ildikó könyvtárostól, az „Így írnak Ők...” sorozat szervezőjétől, aki azt is elárulta, hogy február hónap utolsó hétfőjén Somodi Csaba lesz a vendége, aki a Szigetközi kalandok című könyvét mutatja majd be a közönségnek. Programjainkról, rendezvényeinkről az www.okszik.hu oldalon olvashatnak bővebben, vagy keressenek minket facebookon, illetve havonta megjelenő programfüzeteinket is megtalálják intézményünk információjában.

2020. February 03., 10:45