Kilenc évvel ezelőtt ezen a napon hunyt el a méltán népszerű Columbo hadnagy.

Peter Falk 1927-ben született New Yorkban. Mindössze hároméves volt, amikor egy rosszindulatú daganat miatt eltávolították a jobb szemét.
Falk viszonylag sokáig távol tartotta magát a színészettől: a középiskola után a kereskedelmi flottánál helyezkedett el szakácsként, majd politikatudományt hallgatott, végül közigazgatásból szerzett diplomát. Sikertelenül pályázott egy posztra a CIA-nél, utána pénzügyi területen dolgozott. Irodai állását csak 1956-ban hagyta ott, miután elvégzett egy színészképzőt: első színpadi szerepét Moliére Don Juan-jában kapta. Színészi karrierje elég hamar beindult, hisz néhány tévés szerep után már negyedik játékfilmjével eljutott az Oscar-jelölésig. Ez volt a Murder, Inc., majd egy évvel később következett Frank Caprától az Egy maroknyi csoda, melyben ismét olyan meggyőzően alakított, hogy másodszor indulhatott az Oscarért a legjobb férfi mellékszereplő kategóriájában. A Columbo előtt még olyan tévés produkciókban vendégszerepelt, mint az Alfred Hitchcock bemutatja, az Alkonyzóna vagy a minden idők első orvosi sorozataként számon tartott Dr. Kildare.
A világhírnevet azonban kétségkívül Columbo figurája hozta meg számára: a hadnagy először 1968-ban jelent meg a tévé képernyőjén az NBC egyik filmjében, a Prescription: Murder (Gyilkosság receptre) című krimiben, ebből nőtt ki a három évvel később útjára indított sorozat. A műsor hamar siker lett, Falk pedig már az első évadban nyújtott alakításáért megkapta az Emmy-díjat - aztán pedig még hármat a további szezonokért, plusz egy Golden Globe-ot.
83 éves korában Beverly Hills-i otthonában hunyt el.

2020. June 22., 12:21