Ezen a héten három regényt ajánlunk olvasásra.

George Orwell: 1984

Hogy Orwellnek ez a kevéssel a II. világháború vége után született regénye milyen "veszélyes" mű, már abból a tényből is látszik, hogy Magyarországon a rendszerváltásig kizárólag szamizdat formában volt hozzáférhető, s első legális kiadását csak 1989-ben vehették kézbe a hazai olvasók. A XX. század totalitárius államai és a hidegháború paranoiája ihlette műből egy olyan jövőkép rajzolódik ki, melyben a mindenható Párt folyamatosan újraírja a történelmet, és a hagyományos angol nyelv lerombolásával, illetve a "káros" gondolatok megszületését lehetetlenné tevő újbeszél kidolgozásával a polgárok gondolkodását is korlátok közé szorítja. A szerző nevét világszerte ismertté tevő disztópia számos mondata vagy mozzanata az egyetemes kultúra részévé vált.

Esterházy Péter: Harmonia caelestis

Az 1950-ben született szerző ezért a művéért vette át az első alkalommal (2001) odaítélt Magyar Irodalmi Díjat Göncz Árpádtól. A Harmonia caelestis igazi vérbeli Esterházy alkotás, amely a szerző ötvenedik születésnapjára jelent meg nyomtatásban. A regény két részből áll: egy Számozott mondatokat tartalmazóból és Egy Esterházy család vallomásai című, szintén számozott részekből álló könyvből. A mű az apáról szól, de nemcsak az író édesapjáról, hanem annak legendáriumáról is, és a család minden apjáról, a nagy Esterházyak férfiaalakjairól.
„édesapám, e marcona, barokk főúr, kinek gyakran állt módjában és kötelességében pillantását Lipót császárra emelhetni, pillantását Lipót császárra emelte, arcára komolyságot vett, bár csillogó, hunyorgó szeme, mint mindig, elárulta, s mondotta: kutya nehéz, felség, úgy hazudni, ha az ember nem ösmeri az igazságot, azzal fölpattant Zöldfikár nevű pejére, és elvágtatott az érzékeny, XVII. századi tájleírásban”

Nemes Nagy Ágnes: Öt fenyő

Az öt fenyő nem korrajz, nem "romirodalom", inkább a kalandregény, a krimi, a művészregény sajátos elegye. Egy fiatal művészettörténész halálával kezdődik, és az eset a művészettörténész köré gyűlt kis csoport (barátok, kollégák) mindegyikében más-más emlékeket szabadít fel, s más-más érzéseket szül. Mindenki kedvelte őt, de egyben mindenki oka is lehetett halálának. Az ügyben - gyilkosságra gyanakodnak - nyomozás indul, melyben kimondva-kimondatlanul mindenki vádló és vádlott lesz egyszerre, és a bűnügyi történetekre jellemző kötelező feszültségtartás miatt csak az utolsó fejezetben derül ki az igazság.

2020. June 22., 12:21