Barlangok Napja

A Föld szilárd kérgében természetes úton létrejött, két méternél nagyobb, ember által is járható üregeket nevezzük barlangoknak. Tudománya a szpeleológia, más néven barlangtan. Feltárói, tanulmányozói, bejárói a barlangkutatók vagy barlangászok. A feltáró tevékenységre azért van szükség, mert a barlangok belsejéből rengeteg földtörténeti, őslénytani, régészeti, vízügyi ismeret szerezhető meg. Magyarországon a természetvédelmi törvény erejénél fogva minden barlang védett természeti érték.
Két csoportba oszthatók, a kőzet létrejöttekor kialakult, illetve a tömör kőzetben utólag létrejött barlangok. Kialakulásuk nem tudható be egy természeti tényezőnek, hanem azok egymással összefüggésben alakítják ki, vagy formálják át őket.
Hazánkban számos gyönyörű barlang található. A földalatti világ csodái sokakat vonzanak. A magyarországi barlangokban a túrázók, a kalandorok a gyógyulni vágyók is megtalálják amit keresnek. Komárom-Esztergom megye egyetlen, a nagyközönség számára is látogatható barlangja a Sátorkőpusztai barlang. Dorogi természetjárók fedezték fel 1946-ban. A tavalyi évben felújították, látogatóbarát útvonalakat alakítottak ki, új lámpákat szereltek fel, megtisztították a régi és az új képződményeket. A barlangot minden hónap egy hétvégéjén nyitják meg, akkor viszont reggeltől estig látogatható.

2020. June 24., 14:08