1949. június 26. született Babos Gyula magyar Liszt-díjas jazz-zenész, zeneszerző, művésztanár.

Babos Gyula gyerekként a hegedűn és a zongorán keresztül ismerkedik meg a zenével, 15 évesen már a Futurama zenekarban gitározik. 1970-ben a Kex gitárosaként válik ismertté, majd a Rákfogó együttes következik, és 1979-ben megalapítja első zenekarát a Saturnust.
Zsenialitására jellemző, hogy 1977-től úgy taníthat a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Jazz Tanszakán, hogy sem érettségije, sem tanári diplomája nem volt. 1985-ben alapítja meg a Babos Trio Plusz-t, amit később a Babos Trio néven visz tovább Balázs Elemér dobossal és Egri János nagybőgőssel.
1989-ben megjelenik első lemeze Kinn és benn címmel, majd a Petőfi Csarnokban lép fel Victor Bailey, Terry Lynn Carrington, Jinda György és Szakcsi Lakatos Béla társaságában, de pályafutása alatt zenélt Frank Zappával, James Moodyval és Tony Scott-tal is. A kilencvenes években a Babos Trióból Babos Quartet lesz (Szappanos György, Szakcsi Lakatos Béla és Borlai Gergő voltak a zenésztársai).
Alapító tanárként 1996-tól közre működik a Kőbányai Zenei Stúdió könnyűzenei szakközépiskola életében. 1997-ben ismét nevet vált, Babos Project Romanira, amivel Marseille, Bukarest, London és Kassa világzenei fesztiváljain szerepel.
Alapító tagja és tisztségviselője a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének és az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesületnek.
2005-ben új felállással mutatkozik be, a Babos Project Special-lal, amivel egy évvel rá lemezt is készít, Variáció címmel.
Babos Gyula művészi munkásságának elismeréseként 1991-ben eMeRTon-díjat, 2003-ban Szabó Gábor-díjat, 2005-ben Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti keresztje kitüntetést, 2008-ban Liszt-díjat kapott. Türelemmel viselt betegség után, 68 éves korában, 2018. április 12-én Budapesten hunyt el.

2020. June 25., 11:24