1959. szeptember 6-án került a boltok polcaira a Barbie baba.

Története Németországból indul, ahol Bild Lilli néven forgalmazták és a Die Bild-Zeitung nevű lapban megjelent képregényhősről mintázták. A képregényben Lilli egy határozott, öntudatos nő volt és a róla mintázott babát nem gyerekjátékként kezdték forgalmazni, hanem vicces ajándéktárgyként, de idővel a hozzá kapható kiegészítőknek köszönhetően népszerű lett a kislányok körében.
Amerikai karrierje akkor kezdődött, amikor Ruth Handler lánya, Barbara játékát figyelve vette észre, hogy gyermeke szereti a papírbabákat felnőtt ruhákba öltöztetni. Abban az időben a legtöbb gyermekjátékbaba gyermeket ábrázolt. Ruth ezt a piaci rést felfedezve megosztotta elképzelését egy felnőtt öltöztetőbabáról férjével, aki a Mattel játékvállalat egyik alapítója volt. A férfi azonban nem látott lehetőséget az ötletben.
1956-ban Ruth németországi látogatása alkalmával látta meg a Bild Lilli babát, ami szinte teljesen megegyezett az ő elképzelésével, így nemcsak a lányának vett belőle, de a Mattelhez is vitt belőle. Miután meggyőzte a cég vezetőit Handler nekiállt megtervezni a babát, Jack Rayen tervező segítségével. Az első Barbie babát 1959. március 9-én mutatták be a New York-i Játékkiállításon. A babát szőke és barna hajjal lehetett kapni és fekete fehér fürdőruhát viselt. Mivel szinte teljesen megegyezett a német Lilli babával több évi pereskedés után a Mattel 1964-ben megvette a német gyártótól a jogokat. Barbie egyike az első játékoknak, amik szervezett marketingstratégiával rendelkeztek. Hírnevét a széles körben sugárzott televíziós reklámok is terjesztették, ami aztán sok más játék reklámozásához is ötletadó volt. Szerte a világon milliárdnyi Barbie babát adtak el több mint 150 országban, így Magyarországon is. Ezért mondhatta Mattel, hogy minden másodpercben három Barbie-t vásárolnak valahol. A babához különféle egyéb árucikkeket is forgalmaznak, mint például könyveket, videójátékokat és főszereplésével animációs filmek is készültek.

2020. September 05., 10:58