Kepes András 1948. október 11-én született Budapesten.

Kalandos gyermekkora volt, mivel édesapja külkereskedelmi diplomata volt, ezért általános és középiskoláit Budapesten, Bejrútban és Buenos Airesben végezte.
1973-ban az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán szerzett magyar-esztétika szakos diplomát, majd elvégezte a Magyar Újságíró Szövetség (MÚOSZ) Újságíró Iskoláját.
Tanulmányokat folytatott Londonban, majd az Amerikai Egyesült Államokban 1979-ben a Syracuse-i Egyetemen, illetve miután elnyerte a Stanford Egyetem John S. Knight nemzetközi ösztöndíját, a Stanfordon tanult 1985-1986-ban. Doktori és habilitált doktori fokozatát a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen szerezte 2004-ben.
Első cikkei 17 éves korában jelentek meg. Az egyetem elvégzése után, 1973-tól a Magyar Rádiónál dolgozott munkatársként, majd a kulturális rovat vezetőjeként tevékenykedett. 1980-tól a Magyar Televízió akkor induló kulturális hetilapjának, a Stúdió ’80-nak alapító főszerkesztő-helyettese és egyik műsorvezetője volt. Elsőként tudósította a magyar társadalom kultúrára szomjazó részét a cannes-i, a berlini, a moszkvai, a tokiói, és egyéb rangos filmfesztiválról, Hollywoodból vagy a Nobel-díj átadásokról.
Több műsora is látható volt a Magyar Televízión és több kereskedelmi csatornán is. Több riportját sugározták külföldi televíziók, jelentős nemzetközi visszhangot keltettek a Bolíviában terrorizmussal megvádolt, és társaival tisztázatlan körülmények között meggyilkolt Eduardo Rózsa Flores-szel készült dokumentumfilmjei, különösen a vele készült utolsó interjú, ami belpolitikai vihart kavart Bolíviában, és amelynek kapcsán Kepes ellen is panaszt emelt a dél-amerikai ország vezetése.
1980-as évek közepétől rendszeresen publikál könyveket. Első műve a Szerencsés Útjaim 1986-ban jelent meg és rádiós, illetve televíziós riportjaira, beszélgetéseire épült. Ennek folytatása az 1999-es Kepes Krónika – Beszélgetések és a 2000-ben megjelent Kepes Krónika – Történetek . Következő könyve, egy dokumentum-regény már a televíziózás után, 2008-ban került a könyvesboltokba Matt a férfiaknak címmel. Első regénye, a Tövispuszta 2011-ben jelent meg, folytatása a Világkép - amit a szakmai zsűri az év tíz legjobb könyve közé választott pedig 2016-ban látott napvilágot. A trilógia 3. kötete az Istenek és emberek 2018-ban jelent meg.

2020. October 09., 21:00