Ha éppen utána szeretnénk nézni otthon egy-két dolognak, és megbízhatóbb forrásra van szükségünk mint a Wikipédia, de nincs a polcon hozzá az adott kézikönyv, forduljunk bátran az online lexikonokhoz.

Magyar életrajzi lexikon 1000-1990-ig

A Magyar Életrajzi Lexikon a magyar történelem, kultúra és tudomány nevezetes - ma már nem élő - alakjait bemutató lexikon, 1990-ig négy kötetben, összesen több mint négyezer oldalon jelent meg az Akadémiai Kiadónál. A gyűjtemény mintegy 20 ezer szócikket tartalmaz. Az online lexikonban lehet abc szerint a nevekre keresni.

Magyar színházművészeti lexikon

"Ez a kiadvány sokkal szélesebb szakmai területet fog át, mint elődjei. Nemcsak a prózai színművészeket veszi figyelembe, hanem – hazánkban először –, az operai, a könnyűzenés színpadi, a tánc-, a mozgás- és a bábszínházi alkotókat is, de csak a hivatásos művészeket."

Végül egy igazán érdekesnek számító 1899-es kiadású lexikon, mely 550 oldalon keresztül írja le a csendőrökre vonatkozó szabályokat. A lexikon tartalomjegyzékkel ellátva és betűrendben találhatóak a címszavak. A régies írásmód ellenére, könnyen értelmezhetőek az egyes intelmek.

Csendőr lexikon

"Csendőr szolgálat közben való betérése vendéglők, korcsmák és kávéházakba: Ilyen helyiségekbe szolgálat közben étel, ital vagy múlatás végett betérni szigorúan tilos. Ha szolgálatilag az ilyen helyiségbe betér, fegyverét letenni és ott huzamosabb ideig tartózkodni nem szabad."

2020. October 12., 00:27