Ma 75 éves Goldie Hawn amerikai színésznő.

Goldie Hawn Washingtonban született, anyja a magyar származású Laura Steinhoff egy tánciskola és egy ékszerbolt tulajdonosa volt. A színésznő 3 évesen, kezdett el balettet tanulni, és táncleckéket venni. Színészi karrierjét 11 évesen kezdte A diótörő című balettben. 16 évesen érte el a siker küszöbét, amikor a Rómeó és Júliában szerepelt. New Yorkban már hivatásos táncosnak számított. Később az egyetem mellett, ahol színjátszást tanult, bár tanulmányait nem fejezte be, még mindig tánctudásából élt: egy balettiskolában oktatott, miközben esténként go-go táncosként lépett fel. Huszas évei elején tűnt fel a tv-ben komédiasorozatokban, azután megkapta első filmszerepét, majd 25 évesen A kaktusz virágában nyújtott teljesítményéért Golden Globe és Oscar-díjat kapott.
Nyilván éppen tánckarrierjének köszönhette annak idején legendásan vonzó alakját, és a szexszimbólum státuszt, ami „feljogosította” arra, hogy 39 évesen megmutassa magát a Playboy címlapján. Amivel egyébként a lap történetének egyik legjobb eladását produkálta.
Kétszer ment férjhez, első rendező férjével hét évig élt együtt. Második férjétől, a komikus Bill Hudsontól két gyermeke van, Oliver és a szintén színész-modell Kate Hudson. 1983 óta van együtt Kurt Russell színésszel, akitől egy fia született, 1986-ban Wyatt Russell.
2002 óta nem vállalt semmiféle szerepet, egészen a 2017-es Ó, Anyámig. Az utóbbi években inkább az írással próbálkozik. 2005-ben jelent meg önéletrajzi ihletésű könyve.

2020. November 20., 10:41