Alföldi Róbert színész, rendező, 1967. november 22-én született Kalocsán.

Édesapjával felnőttként találkozott először, testvéreivel együtt édesanyja és nagymamája nevelte fel. 3 éves kora óta színész akart lenni. A szentesi Horváth Mihály Gimnázium dráma tagozatának elvégzése után jelentkezett a Színház- és Filmművészeti Főiskola színész szakára, ahol Horvai István és Kapás Dezső osztályában 1991-ben diplomázott.
Színészi pályája a Vígszínházban indult, melynek 1991-2000 között volt társulati tagja. Első rendezése is ide kötődik, Trisztán és Izolda történetét saját adaptációjában állította színpadra. 2000-ben úgy döntött, szabadúszó lesz, és megvált a Vígszínház társulatától. 2006-ig volt szabadúszó, de a színészi és rendezői karrierjét ezután is töretlenül folytatta. Ez az időszak hozta meg a televíziós szerepléseknek köszönhetően az országos ismertségét. 2006–ban a Bárka Színház társulata kérte fel igazgatónak, majd 2008–ban sikeresen pályázott a budapesti Nemzeti Színház vezetésére.
Rendezőként már minden műfajban kipróbálta magát: rendezett musicalt az Operettszínházban, operettet Szegeden, operát Miskolcon Szegeden és Budapesten. Rendezői felkérést kapott a nyitrai Andrej Bagar Színháztól, a New York-i New York Theatre Workshop-tól, a portlandi Városi Színháztól, valamint a prágai Divadlo Na zábradlítól.
Eddigi pályafutása során több mint 50 szerepet játszott el, és majd 90 darabot rendezett. Szerepelt több filmben és sorozatban is.
2013 után olyan tehetségkutató műsorokban volt zsűritag mint az X-Faktor és a Társulat. Hobbija a festészet, első önálló kiállítása 1999-ben nyílt. Festményei olyan kelendőnek bizonyultak, hogy egészen 2005-ig minden évben egyéni kiállításon mutatta be azokat. Munkásságát számos szakmai és közönségdíjjal ismerték el.

2020. November 20., 22:56