Történetek, érdekességek, pletykák, játékok, hírek színházról nem csak színházrajongóknak.

Színház a járvány idején…
A színházba járás az egyik legrégebbi szórakozási lehetőség számunkra, amit most sajnos, (újra) nélkülöznünk kell egy darabig. Az idei évad formabontó, és új megoldásokat igényel a színházaktól annak érdekében, hogy a nézők ne maradjanak előadások nélkül, a színházak pedig ne maradjanak munka nélkül. Erre jelenthetnek megoldást az egyre népszerűbb online közvetítések. Az internet segítségével most nem csak a rendszeres színházlátogatókhoz, hanem azokhoz is eljuthatnak a színházak, akik személyesen különböző okokból kifolyólag nem tudtak eljutni a színházakba. De más előnye is lehet az online közvetítéseknek, hiszen sokszor a fővárosi színházak népszerűbb előadásaira a járvány előtt is lehetetlen volt jegyet szerezni. Most viszont a virtuális nézőtérre, jóval több nézőt lehet beengedni.
Természetesen az élőszínház hangulatát nem helyettesítheti semmi, hiszen más dolog közvetítést látni egy EB meccsről is, és más dolog ott lenni a stadionban. Így van ez a színházban is: egy jó színházi darabban a néző együtt él az előadással és együtt lélegzik a színésszel. Addig is, amíg újra megtelhetnek a nézőterek és újra hallhatjuk a közönség vastapsát a KFMKK színháztermében is, ajánlunk Önöknek néhány lehetőséget, hogy ne maradjanak otthon sem színházi élmények nélkül.

Színház TV

November 12-én új streaming szolgáltató kezdte meg működését Magyarországon. A Színház TV nem titkolt célja az élő magyar színházi élmény szélesebb körben, a világ minden táján elérhetővé tétele. Az előadásokat élőben közvetítik jegyvásárlás ellenében, különböző színházakból, mint például Centrál, Katona József, Radnóti, Játékszín. A közvetítéseket ULTRA HD (4K) minőségben láthatják, de amennyiben aznap este nincs lehetőségük élőben megtekinteni a darabot, a meghirdetett előadás közvetítésének kezdési időpontjától számított 24 órán át még elérhetővé teszik a produkciókat, így véletlenül sem maradnak le az előadásokról. A SzínházTV-nek Kovács Patrícia személyében olyan háziasszonya van, aki az előadás előtt bevezeti a nézőket az adott darab világába, a szünetekben pedig a kulisszák mögé és az öltözőkbe is.

e-Színház

Az eSzínház platformját az Alapítvány a Magyar Színházakért fejlesztette és hozta létre a színházi szakma aktív bevonása mellett, a kezdeményezéshez többek között csatlakozott az Örkény István Színház, a Radnóti Színház, a Katona József Színház és a Vígszínház. A weboldalon találhatnak rögzített előadásokat, online premiereket felvételről és élő közvetítéseket is.

SzínpadON

Novemberben indult útjára a SzínpadON, a Madách Színház online színháza. A műsorfolyam a Madách Dekameron nevet viseli. Az előadás-sorozat különlegessége, hogy valós időben kerül sugárzásra, csak akkor tekinthető meg, nem visszanézhető.

Bábfilmszínház

November 21-től Bábfilmszínházat indított a Budapest Bábszínház. A színház a jelenlegi repertoárját teszi elérhetővé az online térben. Mivel a Budapest Bábszínház számára fontos, hogy a gyerekek és a családok ne maradjanak bábszínházi élmény nélkül, ezért döntöttek úgy, hogy elindítják a Bábfilmszínház szolgáltatásukat. A következő hétvégéken a Boribon és Annipanni, majd a népszerű Nyúl Péter és a 80 nap alatt a Föld körül előadás lesz látható az interneten.

Jó szórakozást kívánunk Önöknek az online színházlátogatáshoz, amint lehetséges, várjuk Önöket vissza felnőtt színházi bérlettünkkel!

2020. November 21., 21:31