Móri Ildikó rovata

A színházi fotózás élő legendája - Keleti Éva

Aki számított egykor a művészvilágban, annak elismerés volt ha Keleti Éva fényképezte. Az egyik legismertebb fotográfusunk, Príma- és Kossuth-díjas művész. Véleménye szerint a fotó az, amely a két különböző világot összehozza, azaz közvetít a színész és a fotós lelke között.
Gyermekkorában balerina szeretett volna lenni, majd kémia-fizika szakos egyetemi hallgató lett. Egy nyári egyetemi gyakorlatnak köszönheti, hogy az ország végül fotósként ismerte meg a nevét. Színházi képei iskolát teremtettek, a különleges pillanatok, az ikonikussá váló színészportrék sokak emlékezetébe bevésődtek. Tagja volt a World Press Photo zsűrijének.
"Olyan portrékat szeretek csinálni, amiken a szem dominál. A tekintet. Bejön valaki, ránézek, és tudom, mit gondol, mit lát. Ez egy adottság nálam, valóban ráérzek az emberekre, és talán ettől lesznek bensőségesek a képeim." - mondja Keleti Éva.
Színészeket fotózni nem könnyű feladat. „A teljes odaadást, alázatot megkövetelték, el kellett fogadnom a bolondériájukat, hisztériájukat. Azt kellett tudomásul vennem, hogy ők azok, aki több száz fokkal égnek a nap minden órájában. Nem kerekedhettem föléjük, mert ha önmagamat akartam nagynak tartani, akkor a két erő kioltotta volna egymást. Lényeges volt, hogy nagyon sokat tudjak róluk, ismerjem minden munkájukat és rezdülésüket. Persze nem esett ez nehezemre, úgy gondolom, mindenkit jól tudtam kezelni. Voltak persze kivételek. De nem sokan.„
A nemrég elhunyt Kossuth-díjas színésznő és Keleti Éva fotóművész barátsága legendás volt. Pécsi Ildikó egészen fiatalon, még főiskolásként állt először Éva gépe elé. Annyira jó volt közöttük az összhang, hogy a hatvanas években Ildikóról készültek hazánkban elsőként erotikus művészfotók. Ezeket a képeket hívta Pécsi Ildikó „szexibombi” fotóinak.
Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt.
Talán a leghíresebb színész sorozata Latinovits Zoltán és Ruttkai Éva közös életébe enged betekintést. Ám a képek egy öröknek hitt, felemésztő szerelem pusztulásáról is árulkodnak.
Keleti Éva képei megkerülhetetlenek, ha a hazai művészekre gondolunk. Nem csak a színházi előadásokon, forgatásokon készült képeit, hanem portréfotóit is jól ismeri a hazai közönség.
Hat évtizedes páratlanul gazdag életművét a Műcsarnokban mutatták be 2019-ben az Élet/Kép című nagysikerű kiállításán. Szarka Klára rendezésével a tárlat az országon belül és azon kívül is útra kel majd, reméljük egyszer városunkba is megcsodálhatjuk a rendkívüli fotókat.


2021. July 17., 13:41