Raksányi Gellért 1925. július 19-én született Szigetváron

Raksányi Árpád és Durkó Margit gyermekeként. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1947-ben végzett, azóta folyamatosan a Nemzeti Színház társulatának tagja, 2000-től haláláig a Pesti Magyar Színház művésze volt.
Raksányi Gellért a magyar színházművészet egyik legismertebb karakterszínésze. Robosztus alkata, zengő orgánuma míves beszéde, pontos karakterformáló képessége, színpadon, filmen egyaránt összetéveszthetetlenné tette. Alakításait nagy jellemformáló erő, szuggesztív előadásmód, mélységes humor jellemezte. Szerepei életteliek, apró részleteiben is kidolgozottak voltak. Kitűnően mondott verset is, repertoárján szinte a teljes magyar líra szerepelt. Ő még abból a korból származott, amikor a tehetséges színészek igazi legendává nőtték ki magukat sikeres pályájuk során.
Raksányi Gellért egész életét a Nemzeti Színházban játszotta végig, szerepelt klasszikus és modern darabokban is. Játszott Shakespeare, Csehov, Beaumachais, Madách, Ibsen, Gogol darabokban, magyar regényekből készült színművekben és kifejezetten színpadi művekben. Szörényi-Bródy Kőmíves Kelemen című rockballadájában zenés színpadi műben is szerepelt. Számtalan játékfilm-, tévéfilm- és sorozatbeli karakter megformálása fűződik a nevéhez, és rajzfilmekhez is kölcsönözte a hangját. 2000-től a Pesti Magyar Színházban is játszott. Több mint ötven filmben szerepelt, köztük a Rákóczi hadnagya, a Körhinta, az Édes Anna, a Magyarok, a Halottak gyertyafényben című alkotásokban, továbbá a Rózsa Sándor című tv-sorozatban. Kisebb karakterszerepekben alakított nagyot, de számos filmben és tévésorozatban is szerepelt – többek között a Szomszédok Kutya ura volt. Ekkor már igazi színészlegendának számított, saját becenevén szerepelhetett a sorozatban (Kutyu). Ez a név háromévesen ragadt rá, amikor egy vadászaton kutyák hívták fel a hajtók figyelmét az eltévedt kis Gellértre. Művészetét a legrangosabb kitüntetésekkel ismerték el. 1966-ban Jászai Mari-díjjal jutalmazták, 1978-ban Érdemes művész, 1989-ben Kiváló művész lett. A Kossuth-díjat 1992-ben, a Nemzet Színésze kitüntető címet – az első tíz művész között – 2000-ben kapta meg. Majdnem haláláig játszott, utolsó szerepe 2007-ben a házmester volt az Andersen, avagy a mesék meséje című darabban. 2008. május 20-án hunyt el Budapesten. Balatongyörök temetőjében helyezték végső nyugalomra.
1996-ben megjelent Kutyu című könyvében bővebben olvashatnak életéről, pályájáról. A könyv megtalálható a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár állományában.

2021. July 17., 23:32