Matthew Steven LeBlanc amerikai színész 1967. július 25-én

született a Massachusetts állambeli Newtonban. Bár apai ágról francia, angol, ír és holland származású és csak anyai ágról olasz, mégis főleg olasz származású karaktereket alakít.
Amikor Matt 8 éves volt, motorversenyző akart lenni. Több versenyen is részt vett, majd végül feladta. Végzettsége szerint ács, középiskolás korában az Arany kalapács díjat is elnyerte. 1985-ben fejezte be a középiskolát, majd Bostonba járt főiskolára, de a második szemeszter elején abbahagyta. Anyja biztatására kezdett el foglalkozni a színészettel.
Pályafutása egy Heinz ketchup reklámmal vette kezdetét, még ’80-as évek végén, amely elnyerte a rangos Arany Oroszlán díjat az 1987-es Cannes-i Filmfesztiválon.
1991-ben egy visszatérő szerepe volt az Egy rém rendes család című sitcomban, mint Vinnie Verducci megformálója. Később két kiséletű, az Egy rém rendes család spin-offjaiban, a Top of the Heap és a Vinnie & Bobby-ban kapott szerepet.
1994-ben megkapta Joey Tribbiani szerepét a Jóbarátok című sorozatban. A megformált karakter hozta meg a várva várt sikert. A sorozat a mai napig az egyik legsikeresebb sitcom világszerte. Joey Tribbiani szerepét 12 éven keresztül játszotta: a Jóbarátok 10, és a Joey 2 évadában. Amikor Matt LeBlanc a szereplőválogatásra ment, mindössze 11 dollárja volt, az első fizetéséből először egy vacsorát vett. Ezért a szerepéért háromszor jelölték Emmy-díjra, és Golden Globe-díjra, melyet 2012. január 15-én televíziós musical és komédiasorozatok kategóriában el is nyert.
A sorozatok mellett több filmben is feltűnt, bár ezek között nem mind lett sikeres. 2000-ben megkapta Jason Gibbons szerepét a Charlie angyalai című alkotásban, 2003-ban pedig visszatért annak második részében is. Az elmúlt 10-15 évben szenvedélyes tájképfotós lett, eljutott Amszterdamba, Svájcba, Németországba, Vancouverbe és az Egyesült Államok számos helyére.

2021. July 23., 13:20