1915. október 17-én New Yorkban született Arthur Miller

amerikai dráma és esszéíró.
Szülei lengyel zsidó bevándorlók voltak. A család Brooklynban telepedett le. Apja, akinek jól menő ruhagyára és üzlete volt, az amerikai gazdasági válság idején teljesen tönkrement. Miután 1932-ben Miller befejezte a középiskolát, egy autóalkatrészeket tároló raktárban dolgozott mint kétkezi munkás, hogy egyetemi tandíját össze tudja kaparni. Végül 1934-ben sikerült beiratkoznia a michigani egyetemre. Itt először újságírást tanult. Később az angol szakot választotta, majd ő szerkesztette a egyetem Michigan Daily című lapját. Ezekben az időkben írta első színdarabját is, a No Villain-t, amivel elnyerte a Hopwood-díjat. Diplomája kézhezvétele után, 1938-ban visszatért New Yorkba, ahol a megélhetéséhez rádióműsorokhoz írt szövegkönyveket. 1940-ben feleségül vette egykori iskolatársát, a katolikus Mary Slatteryt, akitől két gyermeke született.
A politikai üldözések idején meg kellett jelennie az Amerika ellenes tevékenységet vizsgáló bizottság előtt Elia Kazan amerikai író és filmrendező feljelentése miatt, mely szerint Miller kommunista gyűlésekre járt. 1957 májusa végén Millert bűnösnek találták törvénysértés címén. Harminc napi börtönre, hollywoodi feketelistára és 500 dollár pénzbüntetésre ítélték, azonkívül megtiltották útlevele használatát. 1958 augusztusában felmentették a vád alól.
1956 júniusában Miller elvált Mary Slatterytől, és június végén összeházasodott Marilyn Monroe színésznővel, aki a kedvéért áttért a zsidó vallásra. Négy évi viharos házasság után, 1961 januárjában elvált Monroe-tól is, és egy évvel később feleségül vette Inge Morath osztrák származású fotográfust.
1947-ben az Édes fiaim című darabja azonnali sikert aratott a New York-i Broadwayn. A történet egy gyártulajdonosról szól, aki hibás repülőgép-alkatrészeket ad el a második világháború idején. Az ügynök halála című darabját Miller egy saját építésű kis dolgozószobában írta meg Roxburyben, ahol élete végéig lakott. Az első felvonással kevesebb mint egy nap alatt elkészült, és hat héten belül be is fejezte a munkát. A darab 1949-ben megnyerte a Pulitzer-díjat, a Tony-díjat, és a New York-i Drámakritikusok Körének díját. A művet lefordították több mint egy tucat nyelvre. Következő művét, a Salemi boszorkányokat 1953 januárjában kezdték szintén nagy sikerrel játszani a Broadwayn. Mielőtt megkezdte a munkát, Miller Salembe utazott, hogy belenézzen az 1692-ben lefolyt boszorkányperek történelmi hátterébe.
Magyarországi első bemutatóját, az Édes fiaim című darabot 1948. október 29-én, Várkonyi Zoltán legendás társulata, a Művész Színház prezentálta. A következő bemutatóra tizenegy évet kellett várni. 1959. november 21-én mutatta be a Nemzeti Színház, „Az ügynök halála” című drámáját Timár József főszereplésével. Az előbb említett dráma mellett a Pillantás a hídról és a Salemi boszorkányok került legtöbbször színre.

2021. October 15., 21:44