Ghymes: Szikraszemű

„Szarka Tamás zeneszerző, költő és Szarka Gyula zeneszerző, a Ghymes együttes két alapító tagja a magyar és közép-kelet-európai népzenei alapokon nyugvó hagyományápoló, értékmegőrző, azt a legszélesebb környezetben megismertető és elfogadtató, népdalkincsünket megőrző és továbbadó, humanista szellemiségű, a magyar nyelvet virtuóz módon használó zeneszerzői, előadóművészi, költői, dalszövegírói munkásságukért“ részesültek megosztott Kossuth-díjban 2011-ben.
A zenekart 1983-ban alapította Szarka Gyula és Szarka Tamás Nyitrán (Szlovákia). A zenekar pályafutása szinte példa nélküli és páratlan sikertörténet: 35 éves működésük alatt eddig 25 önálló albumot jelentettek meg, több mint 3000 koncertet adtak a világ 25 országában és titkuk a folyamatos megújulásban rejlik. Ez a mindig megújulni tudás a feltétele és záloga sikereiknek. Szarka Tamás & Ghymes dalaira a már jól ismert, sajátos stílus a jellemző, melynek meghatározója Szarka Tamás zenéje és irodalmi értékű szövegvilága, valamint Szarka Gyula népzenei alapú szerzői zenéje.
2018-ban két különálló produkció összevonásával, Szarka Tamás és zenekara, valamint a Ghymes zenekar fúziójával egy megújult csapat várta a közönséget a jubileumi év koncertjeire. A hallgató egy igazi crossover produkció részese lehet, ha ellátogat Szarka Tamás & Ghymes koncertjeire. „A Ghymes sikerének alapja az a zenei szivárvány, amely folyamatosan feltűnik megszólalásukkor, és amelyet az átélt, éltető hagyomány és a ma között feszítenek ki égboltunkra zenéjükkel. Ez alatt változunk át mi is, boldog hallgatók, válunk jobbakká, eggyé külhoni-belhoni magyarként, európaiként. Koncertjük után jobban szeretjük társunkat, elhatározzuk, hogy gyerekeinkre is jobban figyelünk és nemcsak Magunkat, de a rossz szomszédot is elfogadjuk. Boldogabbak leszünk tehát, hitünket erősíti a Ghymes-zene, és ez a legtöbb, amit a zene és ez a varázslatos zenekar adhat.“ (Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója). Az együttes számos díj tulajdonosa.

A zenekar tagjai:
Szarka Gyula: ének, bőgő, gitár, tökcitera, fretless bass, lant, szájbőgő, kórus
Szarka Tamás: ének, hegedű, koboz, gitár, bőgő, fretless bass, ütősök, nagydob, tökcitera, szájbőgő, kórus
Eszes Viki: vokál
Horváth János: szintetizátor, nagydob, kórus
Horváth Martina: vokál
Jász András: altszaxofon, kórus
Jelasity Péter: szaxofonok, fuvola, furulya, kórus
Kalmár Panni: vokál
Kún Csaba: szintetizátor, kórus (2020-ban elhunyt)
Lau János: ütősök, dobok
Takács József Jozzy: gitár
Varjú Attila: ütősök, dobok

A CD-t megtalálják a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár gyűjteményében.

2021. October 17., 20:06