A krimiíró könyvtárigazgató

2016. január 25-én, hétfőn került megrendezésre az Oroszlányi Közösségi Színtér és Könyvtár „Így írnak Ők...” sorozatának idei első beszélgetésére. Várady Eszter írónő, az esztergomi Helischer József Könyvtár igazgatója vendégeskedett nálunk.

A pályájának a kezdete is, mint sokaknak, szintén versírással kezdődött. Érdekes pillanat volt életében, amikor Nagy László költővel találkozott, s a megilletődöttségtől csak ennyit tudott mondani „én is szoktam verseket írni”. Nagy László ránézett, s így válaszolt: „maga prózát fog írni”. Ezt akkor elképzelhetetlennek tartotta.

A 80-as évek vége felé egyre több nyugati lektűr jelent meg nálunk. Egyre mérgesebben olvasta azokat, mert megbotránkozott sekélyes színvonalukon. „Hát ilyet én is tudok írni” -felkiáltással megírta élete első krimijét. Nagy felkészüléssel, gondos háttérmunkával született meg ez a mű, melyet még huszonnégy követett. Sükösd Mihály lektorálta és elragadtatottan ajánlotta kiadásra, anélkül, hogy tudta volna elsőkönyves író művét tartja a kezében. A könyv angolos álnéven jelent meg, az akkori elvárások szerint, s máig nem a saját nevét használja az írónő. Többek közt mint Peter East, Peter Eastborough, Esther G. Wood, Peter Shark vagy Tom Higgins néven publikálták műveit. Választékos stílus, aprólékos háttérmunka jellemzi a könyveit. Ha a konfliktus helyzetet megtalálja, utána a szereplők gondos megválasztása következik, majd a helyszín meghatározása.

Sajnos a mai világban az íráshoz szükséges időt, a témában való elmerülést nagyon nehéz megteremteni. Reméljük, nem kell sokáig várnunk egy újabb Esther G. Wood könyv megjelenésére.

Az olvasóteremben örömmel hallgatta a szép számú közönség az írónő előadásában egy-egy könyvének részletét.

2016. January 27., 17:56