A jövő a mában kezdődik..

Október 3-án 17.00 órai kezdettel kezdődött az Országos Könyvtári Napok alkalmából rendezett Szabadegyetemi előadás a könyvtár olvasótermében. 

Az előadás témája a virtuális és valós könyvtárak „MaxWhere” volt. Dr. Baranyi Péter a Széchenyi István egyetem tanára vezette be az érdeklődőket ebbe a világba. Gyakran hallható az a kifejezés, hogy egy műsor vérpezsdítő. Ezúttal inkább agypezsdítő szellemi kaland részesei lehettek a hallgatók.

A bevezetőben elhangzott, hogy az agy információfeldolgozási képessége 30-50%-kal hatékonyabb, ha térbeli dolgokat kell értelmezni. Ez a tény alapozza meg a MaxWhere program létjogosultságát. Mindazon információkat, amelyet eddig lineárisan két dimenzióban észleltünk és dolgoztunk fel, kiváltja egy olyan háromdimenziós térszerkezettel, amelyben minden fontos információt megtalálunk. Nehéz elmagyarázni, hiszen ezt igazából látni kellett és látták is a jelenlevők.

A közönség szinte lázba jött a lehetőségek tűzijátéka láttán és a két órás előadás szinte elsuhant a résztvevők számára.


2018. October 17., 09:37