Részesei voltunk

Kollégáink, az Oroszlányi Közösségi Színtér és Könyvtár munkatársai voltak tulajdonképpen az előőrse annak a delegációnak, mely részt vett, egy idén 10. alkalommal megrendezett ünnepségen, tiszteletadáson, a Franciaországi Yerres-ben.

A Párizshoz közeli városban egy tér és egy utca is őrzi II. Rákóczi Ferenc nevét.

A névválasztásnak fontos történelmi háttere van. A településen, az egykori kamalduli szerzetesrend kolostorában élt a fejedelem 1715. és 1717. között. Itt írta meg emlékiratait és a magyar szabadságharc történetét.

Tiszteletére Yerres városa - korábbi nevén Grosbois - magyar támogatással emlékoszlopot állított fel, majd 2010-ben itt lett elhelyezve Borsi Antal sárospataki szobrászművész alkotása, amely a fejedelem bronzba öntött arcmását, valamint talapzatába vésve, jelképesen a szívét ábrázolja. A régióban élő magyarok minden év szeptemberében - idén 14.-én - emlékünnepséget szerveznek.

Erre az eseményre kapott meghívást Rajnai Gábor Oroszlány alpolgármestere, Nagy Csaba az oroszlányi Rákóczi Szövetség elnöke, valamint Takács Tímea az OKSZÍK igazgatója.

A tiszteletadás a Saint-Honest templomban misével vette kezdetét, melyet Kiss Ulrich jezsuita szerzetes celebrált. Az egyházi szertartás után az emlékhelynél ünnepi beszédet mondott többek között Károlyi György, Magyarország franciaországi nagykövete, Kovács János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés főjegyzője, Olivier Clodong Yerres polgármestere és városunk alpolgármestere is.

A programsorozat utolsó állomása volt az a Rákóczi emlékkiállítás, melyet a Grange au Bois kastély Malraux termében rendeztek be az OKSZÍK munkatársai, akik nem csupán berendezték a kiállítást, de annak az arculatát is megálmodták.

A tárlat a fejedelem életének főbb állomásait mutatja be, és olyan Rákócziról és a kuruc korszakról szóló könyvek, bélyegek, plakettek, érmék és egyéb értékes emléktárgyak is színesítik, melyek az oroszlányi Rákóczi Szövetség elnökének, Nagy Csabának a magángyűjtéséből származnak.

2019. September 25., 11:56