Így írnak Ők

November 25.-én egy igazán különleges esten vehettek részt az érdeklődők az "Így írnak Ők..." sorozatnak köszönhetően.

A rendhagyó író-olvasó találkozónak intézményünk kiállítóterme adott otthont, vendégeink pedig Benyák Zoltán és Bíró Szabolcs voltak. .

Benyák Zoltán, a 2000 -es évek eleje óta ír, mára már 8 kiadott könyv ismert szerzője, jellemző rá a modern fantasy világa. Végzettségét tekintve ugyan mérnök és jelenleg is ebben a szakmában dolgozik városunkban az Ipari Parkban, de az írást, irodalmat, képregény rajzolást mindig is szívügyének tekintette.

A hétfői találkozón Ő maga vallott arról, hogy mekkora öröm volt mikor megjelent első könyve nyomtatásban, de beszélt arról is, hogy milyen nagy szellemi felüdülést jelent egy fehér lap előtt ülve, kitalálni mindent egy könyv megírásakor, sőt, írói praktikáiról is szólt néhány szót, hiszen praktikái minden alkotónak vannak.

A nagy illúzió, és Az utolsó emberig, de Az idő bolondjai című könyvek is szépen fogytak az est folyamán, Benyák Zoltán pedig boldogan dedikálta műveit a mélyen tisztelt publikum legnagyobb örömére.

Másik vendégünk a Felvidéki magyar író Bíró Szabolcs volt, aki Dunaszerdahely mellől érkezett az OKSZÍK-ba. Ő szintén sokoldalú ember, hiszen nem csupán könyveket jelentet meg, de cikkeket ír, programot szervez, rockénekes, antikvárius, rádiós is egy személyben. Leghíresebb munkái közé tartoznak a Non nobis, Domine, a Ragnarök, és az Anjouk sorozat is.

A fiatal író rendkívül büszke az Elveszett csillagok című művére, hiszen 2017-ben megkapta érte az Eger Kulturális Nagykövete díjat.

Bíró Szabolcs a Szent György lovagrend tagja.

Az est résztvevői megtudhatták, hogy érdekli a történelem és szereti is, valamint, hogy mindegyik művét hosszas és alapos kutatómunka előzi meg. (Az első jelentősebb történelmi témájú művét például 4 év kutatás előzte meg.)

Találkozónk két vendégét 12 éves barátság köti össze. Ismerik, tisztelik egymást, ez az este folyamán mindenki számára egyértelművé vált, hiszen egymással is beszélgetett a két író, és közben olyan titkokról is fellebbent a fátyol, mint például maga a "székirodalom kifejezés", ami nem elírás sem a plakátokon, sem pedig másutt, ugyanis a szójáték mögött Bíró Szabolcs mozgáskorlátozott létezése rejlik, aki kerekesszékben ül és úgy dolgozik, alkot igényes szépirodalmat.

2019. November 26., 20:43