Napi érdekességek - július 19.

1879. július 19-én Kiskunfélegyházán született Móra Ferenc.

Szerény körülmények között nevelkedett, ennek ellenére a budapesti egyetemen földrajz-természetrajz szakon tanári diplomát szerzett, ám mindössze egy évig tanított.
A Szegedi Napló című lapnál kezdett dolgozni, aminek 1913-1919 között főszerkesztője volt. 1904-től a Somogyi Könyvtár és Közművelődési Palota könyvtárosa volt. 1908-ban a Múzeumok és Könyvtárak Országos Főfelügyelősége által szervezett régészeti tanfolyammal bővítette tudását, így ezután ásatásokat is végzett a múzeum számára. 1917-ben elődje halála után a múzeum igazgatója lett. Az Alföldön, főleg Szeged környékén végzett feltáró ásatásairól A kunágostoni írok címmel írt beszámolót. 1922-től a Világ című napilap munkatársa volt, majd annak megszűnése után a Magyar Hírlapban jelentek meg írásai.
Szépirodalmi pályája kezdetén főként verseket írt, első verseskötete 1902-ben jelent meg Az aranyszőrű bárány címmel. Mint újságíró bátran, humorosan bírálta az akkori rendszer társadalmi igazságtalanságait, aminek Hannibál feltámadása című regényében is hangot ad. Elbeszéléseiben és regényeiben érzékletesen ábrázolja a parasztság akkori helyzetét. Kiváló mesélőkészsége, humora és az élőbeszédhez közelálló stílusa teszi egyedivé írásait.
1905-ben Szegeden ismerkedett meg Pósa Lajossal, aki az ifjúsági irodalom iránt is felkeltette az érdeklődését. Az én újságom című gyermeklapban 1922-ig több mint ezer írása jelent meg. Ifjúsági regényei gyermekkori élményein alapulnak. Egyedi stílusának köszönhetően művei a magyar ifjúsági irodalom klasszikusaivá váltak.

2020. July 17., 22:25