Napi érdekességek - július 21.

Ernest Hemingway 1899. július 21-én Chicago külvárosában született, 

gyerekként gyakorta járta az erdőket orvos apjával, táborozott és horgászott, emellett számos sportágban kipróbálta magát.
Újságíróként kezdett dolgozni, önkéntesként vett részt az első világháborúban, az olasz fronton. Bár megsérült, később ismét tudósított a görög-török háborúról, majd a 30-as évek végén a spanyol polgárháborúról is. Ebben az időben csatlakozott a „párizsi modern irodalmi mozgalomhoz”. A második világháború során egy ideig a tengerészetnél szolgált, majd Angliában volt haditudósító, részt vett a normandiai partra szállásban. Szenvedélyes vadász volt, kedvelte a bikaviadalokat és nem vetette meg az italt.
A depresszió azonban egyre jobban elhatalmasodott rajta és 1961. július 2-án főbe lőtte magát. 1953-ban kapott Pulitzer-díjat Az öreg halász és a tenger című művéért, egy évvel később pedig az irodalmi Nobel-díjat is neki ítélték. További fontosabb művei Fiesta, Búcsú a fegyverektől, Akiért a harang szól, A Kilimandzsáró hava.
„A mai nap csak egy az elkövetkező számtalan nap közül. De hogy mi történik a jövő számtalan napjain, az talán épp a mai naptól függ.”

2020. July 19., 21:08