Napi érdekességek - július 26.

1928. július 26-án Bronxban született a 20. század második felének egyik korszakalkotó filmrendezője Stanley Kubrick.

A fotózás, filmezés iránti szenvedélye 12 éves korában kezdődött, amikor édesapjától kapott egy Graflex kamerát. Többnyire életképeket, természetképeket csinált.
17 éves volt, mikor iskolába menet lefényképezte a Franklin D. Roosevelt halálhírét hirdető újságosstandot a gyász miatt bánatos újságárussal. A fényképet elküldte a Look magazinnak, amely fel is vette fotóriporternek.
Az 1950-es évek elején kezdett filmezéssel foglalkozni. Kezdetben dokumentumfilmeket készített, melyeket maga fényképezett, vágott és rendezett. 1953-ban készítette el első nagyjátékfilmjét még félig amatőr módon Fear the Desire címmel.
Az áttörést az 1957-ben megjelent Dicsőség ösvénye hozta el Kubrick számára. A Kirk Douglas főszereplésével készített, kritika által elismert háborúellenes filmben jelennek meg először a Kubrickra jellemző filmes technikák, mint például a hosszú, „bolyongó” snitt, ami a többi filmjére is jellemző. 1960-ban szintén Kirk Douglas főszereplésével készítette Kubrick egyetlen „hollywoodi” filmjét, az ókori rabszolgalázadásról szóló Spartacust. Mivel először más rendező dolgozott a filmen, Kubricknak nem volt beleszólása se a forgatókönyvbe, se a film stílusába nem érezte magáénak a filmet. A film sikere sok lehetőséget megnyitott a rendező előtt.
Ezután többnyire regények alapján készült filmeket készített, mint a nagy felháborodást keltett Vladimir Nabokov híres regénye alapján készült 1962-es Lolita.
1968-ban készült el első sci-fi filmje Arthur C. Clark novellája alapján, a ma már klasszikusnak számító 2001. Űrodüsszeia, amiért Kubrick Oszkár-díjat kapott. Ezek után olyan kultuszfilmeket forgatott, mint a Mechanikus narancs (1971), vagy az 1980-ban készült Stephen King regény adatptációja a Ragyogás, Jack Nikolson főszereplésével.
Utolsó filmjét Arthur Schnitzler botránykönyve alapján készítette Tom Cruise és Nicole Kidman főszereplésével Tágra zárt szemek címmel.
A film premierjét már ne élhette meg mivel 1999. március 7-én szívrohamban meghalt.

2020. July 25., 10:35