Napi érdekességek - szeptember 14.

Nők millióinak a szívét rabolta el a Dirty Dancing kockás hasú tánctanárként, és a Ghost visszajáró kísérteteként.

Patrick Swayze ma 11 éve, hogy nincs már velünk. A '80-as évek egyik legfelkapottabb színésze volt, 1991-ben a People magazin „a legszexibb élő férfinak” választotta. Édesanyja, Patsy ismert táncos és koreográfus, aki Houstonban saját tánciskolát vezetett. Patrick Swayze már nagyon fiatalon vonzalmat mutatott a tánc iránt, és csakhamar New York különböző balettiskoláinak diákja lett. A siker nem váratott sokáig magára, Swayze ugyanis főszerepet kapott a Grease-ben, mely a Broadawyen számtalan előadást élt meg. Ezekben az időkben ösztöndíjat kapott a San Jacinto College-ra, és elkezdett színészetet tanulni. 1984-ben már Charlie Sheen oldalán láthatta őt a közönség a Vörös hajnalban (1984), az az Észak és Dél filmsorozatban pedig olyan színészóriások mellett játszott, mint James Read, Parker Stevenson, Kirstie Alley és Michael Dudikoff.
A világsikert végül a Piszkos tánc (1987) hozta meg számára. A Dirty Dancing alacsony költségvetésű produkció volt, amelyet csak egy hétvégén akartak vetíteni a mozikban és aztán azonnal videóváltozat készült volna, de meglepetésre óriási sikert aratott az Egyesült Államokban és külföldön is. Ez volt az első film, amelynek videója elérte az egymilliós példányszámot. Mintegy 300 millió dolláros bevételt hozott és rengeteg verziója készült el, köztük tévésorozatok és egy számítógépes játék. Swayze-t Golden Globe-díjra jelölték a szerepért és a filmen elénekelte “She’s Like the Wind” című saját dalát, Ezt követően az egyre népszerűbb színész olyan nagysikerű filmekben kapott szerepet, mint a Ghost (1990), vagy a Holtpont (1991).
Karrierjének legutolsó állomása egy FBI ügynök, Charles Barker szerepe volt a The Beast című krimisorozatban. A sorozat szép sikereket ért el mind a közönség, mind a kritikusok körében, azonban Swayze már nem élhette meg a permiert, ugyanis 2009. szeptember 14-én hosszas küzdelem után szervezete feladta a harcot a hasnyálmirigyrákkal szemben.

2020. September 12., 19:55