Napi érdekességek - szeptember 20.

2007.  szeptember 20-án hunyt el Polcz Alaine író, pszichológus, tanatológus.

1922. október 7-én született Kolozsváron. A második világháború alatt szovjet hadifogságba került, ahol a katonák rendszeresen bántalmazták, éheztették, sérülései miatt kórházba került ahol újra kellett éleszteni. Életének erről az időszakáról szól Asszony a fronton című dokumentumregénye. A halálközeli élmény hatására kezdett pszichológiával, a halál és a gyász kutatásával, vagyis tanatológiával foglalkozni A háború után iratkozott be az ELTE pszichológia szakára, 1949-ben szerzett diplomát és ez volt az az év is, amikor Mészöly Miklós felesége lett.
Pályája kezdetén elmebetegeket kezelt, művészet terápiával, majd játékdiagnosztikával foglalkozott és játékteszteket dolgozott ki gyerekek számára.
1970-től foglalkozott haldokló gyerekekkel és felnőttekkel, eközben rengeteg könyvet is írt erről a témáról. A SOTE II. Számú Gyermekklinikáján a beteg, haldokló gyermekeket és hozzátartozóikat segítette. Meggyőződése volt, hogy a legjobb, ha a halállal otthon szembesülünk, családunk körében, ezért mindent megtett, hogy a gyerekek is hazakerülhessenek és otthonukban, szüleik és játékaik között lehessenek az utolsó napokban. 1976-ban Magyarországon elsőként hozott létre klinikai osztályon játszószobát, illetve külön szobát a szülők számára.
1991-ben alakult meg vezetésével a Magyar Hospice Alapítvány, amely a gyógyíthatatlan betegek emberhez méltó halálát, élettől való búcsúzását segítette külföldi példa nyomán hospice-szolgáltatások létrehozásával.
Humánus munkájáért, emberségéért 2001-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét.

2020. September 16., 17:05