Napi érdekességek - szeptember 25.

Mark Hamill 1951. szeptember 25-én született Oaklandban.

Édesapja, az U.S. Navy parancsnoka volt, így a család rengeteget költözött. Éltek Kaliforniában, New Yorkban és Japánban is. A középiskolai tanulmányai után Los Angelesbe költözött, ahol színjátszást kezdett tanulni. Tanulmányai alatt több sorozatban is feltűnt. Játszott a General Hospitalban és az Eight is Enoughban. Az áttörést az 1977-es George Lucas film, a Star Wars IV. – Egy új remény hozta meg, melynek köszönhetően egy csapásra világsztár lett a sorozatszínészből. A forgatás ideje alatt azonban súlyos autóbalesetet szenvedett, hét órán keresztül kellett műteni, orrcsont törése miatt számos plasztikai beavatkozást is végre kellett hajtani a színészen. Mivel már csak egy nap volt hátra a forgatásból, Hamill arcát vastagon kisminkelték, hogy eltakarják sérüléseit.
A széria további két epizódjában is ő alakította Luke Skywalkert, (A Birodalom visszavág és a Jedi visszatér.
A Star Wars filmek után Mark Hamill megpróbált kitörni a skatulyából, és sorra jenetek meg új filmjei, azonban rajongói számára neve örökre egybeforrt a kultikus jediével. A 80-as években, a filmszerepek mellett színházi munkákat is vállalt, a Broadwayen olyan nagy sikerű előadásokban láthatta a közönség, mint az Amadeus.
Szinkronszínészként számos animációs filmben közreműködött, a legendás Batman rajzfilmsorozatban ő kölcsönözte Joker hangját, Joker hangjaként visszatért a Batman-képregények minden idők legsikeresebb videojátékos adaptációjában, a Batman: Arham Asylumban, de szerepet vállalt a Az utolsó léghajlítóban is. Mark Hamill visszatért Luke Skywalkerként a nyolcadik epizódban, és azóta is nagyon aktív, még csillagot is kapott a hírességek sétányán Hollywoodban.
1978. december 17-én feleségül vette Marilou Yorkot, akitől három gyermeke született.

2020. September 23., 11:17