Napi érdekességek - szeptember 26.

1943. szeptember 26-án született Szörényi Szabolcs Kossuth-díjas magyar énekes, basszusgitáros, zeneszerző, Szörényi Levente testvérbátyja.

Családjuk több tagja is foglalkozott zenével, édesapjuk hegedült.
Anyai nagyanyja zongoraművész és zongoratanár volt. 2 évig tanult hegedülni, játszott mandolinon, de hamarosan inkább a gitár kezdte érdekelni.
A váci Sztáron Sándor Gimnáziumban tanult, ahol Leventével már gyakran léptek fel együtt mint gitárduó, az őrült Szörényiek"-ként emlegették őket. Az iskolai Ki Mit Tud?-ot 1962-ben nyerték meg. Mediterrán névvel indultak az 1962-es országos Ki Mit Tud?-on, de csak az elődöntőig jutottak. A zenekarra felfigyeltek, így hamarosan Koncz Zsuzsát kísérték, és önálló számokat is játszhattak. 1964-től 1973-ig az Illés-együttes, 1974-től 1984-ig a Fonográf együttes tagja volt.
1984-től csak alkalmanként, illetve néhány lemezen zenélt. Számos színházi, szabadtéri, film- és lemezprodukció zenei rendezője.
Gyermekkorában a vasárnapi kötelező templomlátogatást követően édesanyjuk mindig elvitte fiait a Ferdinánd hídhoz, hogy a Nyugati pályaudvar forgalmát megfigyelhessék. Szabolcs ennek köszönhetően kezdett érdeklődni a vasút iránt, mely később hobbijává vált. .Első vasútmodelljét abból a pénzből vette meg 1965 szeptemberében, amit abban az évben a nógrádverőcei ifjúsági táborbeli fellépéseiért kapott, már az Illés-együttes tagjaként. Lakóháza pincéjében 10 évig építette a Nyugati pályaudvar kicsinyített mását. Szörényi Szabolcs forgalmista birodalma címmel portréfilmet is készítettek róla. 

2020. September 23., 18:17