Napi érdekességek - szeptember 28.

Turay Ida 1907. szeptember 28-án született Rákospalotán.

A Thurmayer Idaként anyakönyvezett lány nyolcévesen árvult el, először zárdában nevelték, majd a gimnáziumba került. Még érettségi előtt jelentkezett az Országos Színművészeti Akadémiára, ahová fel is vették, de csak egy évet töltött itt el – a felsősök vizsgaelőadásán statisztálva fedezte fel a nagyhatalmú színházi szakember, Bárdos Artúr. Első sikerét 16 évesen aratta a Darázsfészek című darabban, ezt követően megfordult szinte valamennyi fővárosi színházban. Derűs megjelenésével, kellemes énekhangjával, kedves humorával kezdetben naivaként, később bölcs, idős hölgyek megformálásával aratott sikereket.
Magyarországi sikerek után Turay Idának külföldön is filmszerepet ajánlottak Berlinben. Azonban Turayt nem érdekelte a világsztárság lehetősége, mivel férjének zsidó származása miatt nem volt helye a német fővárosban. Turay férje mellett maradt, hazajöttek. Békeffi István ezekben az időkben nem jelentethette meg munkáit. Így feleségének kellett többet dolgoznia, de ez sem vezetett jóra. 1945 után eltiltották a szerepléstől, és háborús bűnösként a Népbíróságon perbe fogták, már csak azért is, mert a megszálló oroszok magyar kiszolgálói azt a tényt, hogy Turay Ida színpadra lépett, háborús propagandának minősítették. De Békeffi István színműírói tehetsége a kommunizmusban is kellett, ám csak névtelenül dolgozhatott. Ez a tragikomikus élethelyzet nem tartott sokáig. Turay Ida 1946-ban már újra főszerepet játszott.
1957-ben a házaspár - akiket a nácik és a kommunisták egyaránt bántottak -, elment az országból, nem úgymond disszidáltak, hanem hivatalosan kivándoroltak Asconába, Svájc olasz nyelvet használó részébe. Békeffi megírta a Kutya, akit Bozzi úrnak hívtak (1976) című darabját, és ezzel végre elért a világhírnévhez. A darabból film készült.
A hetvenes években költöztek haza, vissza a Gresham-palotába. A férj megírta a Négyes páholy című darabot, amelyet természetesen felesége főszereplésével mutattak be, a bemutató után újra rivaldafényben éltek. Békeffi István pedig sorra írta Turay Idának a remek szerepeket. Így került filmszalagra a Csínom Palkó (1973), a Házasság szabadnappal (1982) és a Szeleburdi vakáció (1987). Turay Ida sokat szerepelt tévéfilmekben is, közülük talán a legsikeresebb a Különös házasság sorozata volt (1984). 1977-től közel másfél évtizeden át a Thália Színház társulatának volt a tagja. A közönségkedvenc művésznő, akit mindenki csak Dusikának szólított, 1987-ben érdemes művészi kitüntetést kapott. 1997. június 2-án egy budapesti kórházban halt meg. Temetésén a Magyar Színészkamarai Egyesület nevében búcsúbeszédet mondó Bánffy György így fogalmazott: “Turay Ida hivatalos kitüntetéseken kívül birtokosa volt a legfontosabb és legrangosabb jutalomnak: a közönség szeretetének.” Dusika – ahogy mindenki hívta – a magánéletben is mindig mosolygós volt és udvarias, soha senki nem látta sem udvariatlannak, sem érdektelennek. Emlékét a nevét viselő színi társulat és a társulat igazgatója által alapított Turay Ida Vándordíj is őrzi.

2020. September 26., 15:34