Napi érdekességek - január 18.

Piroska napja

A katolikus egyház Piroskát ókeresztény vértanúnak tekinti. A Debreceni-kódex említi legendáját, miszerint Claudius császár pogány áldozatra akarta kényszeríteni a megkeresztelt lányt. Mivel Piroska hű maradt a hitéhez, a császár megkínoztatta, ám az Isten mindig megakadályozta, hogy baja essen, a császár pedig azt feltételezte, hogy ez az ördög műve. Végül az Aventinus-hegy tövében fejezték le, ahol később tiszteletére templomot emeltek.
Piroska, vagyis Eiréné császárné, a hazánkban talán kevésbé ismert Árpád-házi királylány a szegények és az elesettek gyámolításának szentelte minden idejét, kultusza az ortodox keresztény világban pedig a mai napig töretlen.
Szent László király és rheinfeldi Adel¬haid leánya volt (1088–1134). Kétéves volt, amikor édesanyja meghalt, és hét, amikor édesapját is elvesztette. Könyves Kálmán udvarában nevelkedett. Huszonöt éves korában eljegyezték a bizánci trón¬örökössel, Ioan¬nész Komménosszal. A házasság megkötéséhez Piroskának át kellett térnie az ortodox hitre, amelyben az Eiréné (Irén) nevet kapta. Jó császárné és hitves lett, aki kitűnt elődei közül az államügyekben való jártasságával. Többször közvetített a Magyar Királyság és a Bizánci Birodalom között. Nyolc gyermeke született.
A vagyonra, mint az uralkodás eszközére tekintett. Férjével együtt alapította a konstantinápolyi Pan¬tok¬rator-mo¬nostort és a vele egybeépített ötvenágyas kórházat, amely később a középkori Európa és az Arab Birodalom kórházépítései során is mintaképül szolgált. Piroska sűrűn fogadott szentföldi zarándokokat, küldötteket magyar földről, és soha nem fordított hátat a szülőhazájának.
A naphoz fűződő időjárási regula szerint, “ha Piroska napján fagy, negyven napig el nem hagy!” Így került be Piroska napja Medárdhoz hasonlóan a negyvenes időjósló napok közé, melyből a néphagyomány szerint ma megtudhatjuk: közeleg-e a tél vége, vagy negyven napig még fagyos idő várható.
Piroska napjához házasságjósló hiedelem is fűződik, például Kiszomborban (Torontál m.) azt tartották, hogy az a lány, aki ezen a napon piros kendőt köt a nyakába, még abban az esztendőben férjhez megy.

2021. January 15., 22:38