Függönyt fel! – kalandozások a színház világába

Történetek, érdekességek, pletykák, játékok, hírek színházról nem csak színházrajongóknak.

Miért jó színházba járni?

„A színház nem földi színtér! A színház menedék. Csodák világa. Veled ott minden megtörténhet. Meghalhatsz. Újjászülethetsz. A színház: szerelem! Örökké tartó láz.”
Polgár Ernő (író, drámaíró, dramaturg)

A színházba járás a mai napig kultúránk meghatározó része, ami évszázadok óta sem porosodott be vagy tűnt el életünkből. Van, aki ha teheti, eljár, és van, aki ritkán veszi rá magát. van, aki azt mondja nincs ideje ilyesmire, és van, aki szenvedélyesen szereti. Egy biztos, ha valaki „rákap” az ízére, soha nem akarja elengedni az életéből ezt a csodát. De mi is a titok, mi vonz minket a nézőtérre? Összegyűjtöttünk néhány olyan magyarázatot, amiért biztos, hogy érdemes rendszeresen színházba járni.

Rituálé, melyre az embernek szüksége van

Mikor színházba megy az ember, ünneplőbe öltözteti a testét és a lelkét is, akár csak az ünnepnapok alkalmával. A színhátlátogatás egy alkalom, egy ajándék, mellyel megajándékozzuk magunkat. Az embereknek szükségük van az ünnepekre, a rituálékra, a különleges alkalmakra.

Miért jó színházba járni? - Rudolf Péter

Több, mint szórakozás

Ha színházi előadást nézünk, nem tudjuk, mire számíthatunk, sírunk, nevetünk, izgulunk, elgondolkodunk. Egy biztos, a színház hat ránk, és élményekkel, tapasztalatokkal gazdagít. Nem sok dolog van még, ami ennyi mindent elindít az emberben.

Kikapcsol a hétköznapokból

A színház kérdéseket vet fel, ami elindítja a gondolkodásunkat, megmozgatja a fantáziánkat, vagy a lelkünk mélyére hatol. Ezek olyan élmények, amikről elkezdhetünk beszélgetni, amik miatt elkezdünk máshogy gondolkodni, akár csak egy kis időre is, vagy amik egész egyszerűen csak kikapcsolódást jelentenek a hétköznapok mókuskerekéből.

Miért jó színházba járni? - Scherer Péter

Eszköze lehet az oktatásnak is

Ennek kifejezetten erre a célra kifejlesztett eszköze a tanítási dráma, de természetesen egy “átlagos” színházi előadás is ugyanazzal az oktató hatással bírhat. Közvetlen, játékos, színes nyelvezetű és eszköztárú, tehát mindene megvan, ami felkeltheti a diákok érdeklődését, és amelyeken fontos információkat ültethet a nebulók fejébe anélkül, hogy azok tudnának róla.

Bármi megtörténhet!

És valóban! Nincsenek idő, tér és általában semmilyen korlátok. Mivel a színház nem a valóság, ezért korlátai sem igen vannak. Egy színházi gondolkodó, egyszer azt mondta, hogy az emberek azért járnak színházba, mert az gyönyörködteti el őket leginkább, ha olyat látnak, amit maguk sosem tudnának megvalósítani.

Lehetőség, hogy felvegyük AZT a ruhát

Minden nőnek, de talán még férfinak is van a szekrényében egy ruha, amit imád, de egyszerűen nem tudja sehova felvenni, mert annyira elegáns. A színház erre is jó. A színház indok arra, hogy ünneplőbe öltöztessük a testünket és a lelkünket is.

Miért jó színházba járni? - Nagy-Kálózy Eszter

Egy színházban töltött este tehát, ha az ember jól választ, és nyitottan ül be a nézőtérre, különleges hatással tud lenni ránk, ami után az érezhetjük, hogy igen, még mindig érdemes színházba járni.

Bízunk benne, hogy színházkedvelő nézőink nem feledték, hogy mennyi szép és emlékezetes pillanatnak lehettünk részesei a hozzánk ellátogató társulatok előadásai által. Reméljük hamarosan újra átélhetjük együtt ezeket pillanatokat a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár Oroszlány nézőterén. Ne feledjék, visszavárjuk Önöket! Töltsük meg újra együtt a nézőteret, amint lehetséges.

2021. January 16., 23:46