Heti Füles

Bruce Springsteen: Greatest hits

2009-ben jelent meg a Sony kiadó gondozásában Bruce Springsteen válogatásalbuma, amely 18 felvételt tartalmaz.
Springsteen hét esztendős korában döntötte el, hogy zenélni szeretne, mert látta Elvis Presleyt fellépni a tv-ben az Ed Sullivan Show-ban. Első gitárját 13 éves korában kapta édesanyjától. A 60-as évek végén az Earth nevű bandával New Jersey klubjaiban léptek fel. A „The Boss”, vagyis a „A Főnök” becenevet ekkor kapta társaitól, mert ő volt, aki összeszedte az együttes gázsiját, majd osztotta szét a tagok között. 1972-ban úgy döntött, hogy szólóban folytatja tovább, önálló esteket tartott New York kávézóiban és bárjaiban. Itt találkozott az első menedzserével, Mike Apellel, aki a fiatal zenészt bejuttatta a Columbia kiadóhoz. Ebben az évben alakult meg az a zenekar is, mely a mai napig Springsteen állandó zenekara az E Street Band. Első lemezük, a Greetings From Asbury Park, N. J. 1973. január 5-én jelent meg. Az album megjelenését egy nagyszabású turné követett. Bejárták az Egyesült Államokat és innentől kezdve szinte nem volt megállás sikert sikerre halmoztak. Egy híres zenekritikus, Jon Landau 1974. május 9-én megtekintette egy show-jukat a Harvard Square Theaterben és ekkor írta le az azóta elhíresült mondatot: „Láttam a rock’n’roll jövőjét, úgy hívják: Bruce Springsteen.”
1988. szeptember 6-án a Human Rights Now! elnevezésű világméretű koncertsorozat Budapestre érkezett. A Népstadionban Springsteen több mint egy órát töltött a színpadon. A The River-t Stinggel kettesben adták elő, a Chimes of Freedomot Sting, Peter Gabriel Youssou N’Dour, Tracy Chapman és Springsteen együtt énekelte, a Get Up, Stand Upba pedig még Hobo is bekapcsolódott.
A mai napig is rendkívül közkedvelt előadó, eddig több mint 65 millió lemezt adott el az Egyesült Államokban és több mint 120 milliót világszerte. A 20. század egyik legmeghatározóbb dalszövegírójaként tartják számon. A Rolling Stone magazin Minden idők 500 legjobb albuma listáján a Born to Run című lemeze a 18. lett.
Január 20-án több neves művész mellett Bruce Springsteen is fellép Joe Biden elnöki és Kamala Harris alelnöki beiktatási ünnepségén.
2019-ben jelent meg magyarul az Amerikában születtem címmel önéletrajzi könyve. A szerző szemüvegén keresztül láthatjuk, hogy milyen volt a rock ébredése New Jersey-ben a hatvanas években, milyen volt a koncerthangulat Thatcher hivatali ideje alatt Londonban, és belelátunk néhány ikonikus sztár (többek közt Mick Jagger, Bono, Frank Sinatra és Steven Van Zandt) mindennapjaiba. Ám ami a lényeg: közel kerülhetünk egy érzékeny, gazdag szellemű, nyughatatlan, folyton a helyét kereső művészhez, aki írás közben, az önfeltárás folyamata alatt igyekszik megérteni önmagát, családtagjait, a környezetét, Amerikát, a világmindenséget.
A CD és könyv megtalálható intézményünk - a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár – gyűjteményében.

2021. January 18., 22:43