A sünik világnapja.
Február 2-án tartják a sünik világnapját. Az ünnep az Amerikai Egyesült Államokból ered, ahol eredetileg ez a nap a mormoták ünnepe volt. A sünfélék az emlősök osztályába tartozó, főként rovarokkal táplálkozó kisállatok. Tüskés barátaink Európában, Ázsiában és Afrikában egyaránt megtalálhatóak. Testhosszuk általában 30-35 centiméter, testtömegük elérheti akár a 2000 grammot is. Fogaik hegyesek, izmaik fejlettek. Legjellegzetesebb ismertetőjegyüket a hátukon lévő sűrű tüskék jelentik, melyek védelmi funkciót látnak el.
Tudták, hogy a sünök születésükkor még nem „szúrósak”? A tüskék csak az állat 4-5 hetes korára válnak keménnyé. Éjszakai állatként folyamatosan keresik a búvóhelyeket. Szívesen elrejtőznek a parkokban, a sűrű bokrokban, az avarban, árnyékos területeken. Ősszel, a levelek hullásakor ezért különösen óvatosnak kell lennünk, hiszen előfordulhat, hogy egy kupac avarban süni is rejtőzik. A sünök ugyanis késő ősztől téli álmot alszanak, majd a tavaszi ébredés után gyakori látogatói a kerteknek. A párzási időszak tavasztól kezdődik, vemhességük ideje 40 napra tehető, aminek a végén 2-7 utód lát napvilágot.
Mit tegyenek ha sünit találnak a kertben? Semmiképp sem szabad őket zavarni! Tegyünk ki nekik friss vizet és lisztkukacot. Ha esetleg kutya vagy macska is él a kertben, figyeljünk, hogy ne bántsák a sünit.




